BYBORRE meldt 1,5 miljoen EUR financiering door Amsterdam Climate & Energy fund voor de uitbreiding van hun breilab

Het Amsterdamse Klimaat & Energiefonds verstrekt BYBORRE een financiering om de ontwikkeling en productie van duurzame textiel in Amsterdam uit te breiden.

De textielindustrie is verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde CO2 uitstoot, voor 20% van het afvalwater en staat bekend om haar inefficiënte productieproces, grote energievraag en vele vervoersbewegingen. BYBORRE doorbreekt een bijzonder vervuilend productieproces door textiel op een duurzame wijze in Amsterdam te ontwikkelen en produceren. 

BYBORRE produceert textiel met rest- en duurzame materialen en gebruikt breitechnieken waarmee verspilling en het energieverbruik wordt gereduceerd. De mainstream textielbranche richt zich op het maken van zoveel mogelijk textiel tegen een zo laag mogelijke prijs. De functionaliteit en footprint van textiel is men daarbij uit het oog verloren. BYBORRE brengt dit op een innovatieve wijze weer terug. Door merken en professionele designers in staat te stellen om on-demand textiel te configureren en produceren wordt op een unieke wijze op de vraag van de afnemers ingespeeld. BYBORRE cureert hierbij altijd dat gebruik wordt gemaakt van de meest duurzame garens die beschikbaar en bruikbaar zijn. Door de waardeketen op deze manier 180 graden te draaien van een inkoop georiënteerd proces naar een creatief design proces, geeft BYBORRE direct toegang tot textiel innovaties en duurzaamheid slagkracht voor merken, zoals Adidas, Rapha, Eastpak and GORE-TEX.

Het Amsterdams Klimaat & Energiefonds (AKEF) heeft in juni een financiering van 1.5 miljoen euro verstrekt aan BYBORRE waarmee het brei lab in Amsterdam kan worden uitgebreid en de software ontwikkelingen kunnen worden versneld. Casper Heijsteeg, investmentmanager bij het AKEF: “toen BYBORRE ons benaderde zagen wij direct het verduurzamingspotentieel van deze industrie en de innovatiekracht van het team achter BYBORRE. Dit is de eerste investering in de textielindustrie van AKEF. Ik denk dat we in Amsterdam trots kunnen zijn, dat we op zo’n innovatieve wijze een nieuwe dimensie aan het produceren van textiel kunnen voegen”. 

Arnoud Haverlag, co-founder & CEO: “Het is inmiddels duidelijk dat de industrie de omvangrijke problemen niet meer kan negeren en dat ontwerpers, merken en leveranciers verantwoordelijkheid moeten nemen. BYBORRE is trots dat we vanuit Amsterdam zinvolle textiel oplossingen kunnen bieden aan prominente en opkomende merken wereldwijd. En het is voor ons heel logisch om Amsterdam als hub voor textiel innovatie op de kaart te zetten, door het sterke imago op het gebied van creativiteit, digitaal talent, innovatie en duurzaamheid. We zijn enorm enthousiast dat AKEF ons ondersteunt in de missie om de textiel industrie wereldwijd te veranderen en te verduurzamen vanuit Amsterdam.”

320011-BYBORRE_FLAT_SS20_3437-dce098-original-1560868268.png
  • png
321741-IMG_9168_EDIT-b41c24-original-1562588299.jpg
  • jpg
321745-BYBORRE%20x%20AKEF%20closing%20and%20announcement-abe6fe-original-1562589310.jpg
  • jpg
320005-BYBORRE_FLAT_SS20_3122-60e765-original-1560867309.png
  • png
320010-BORRE_SS20_0275-0a6867-original-1560867509.jpg
  • jpg
321746-BYBORRE%20x%20AKEF%20at%20knit%20lab-92cf38-original-1562589320.jpg
  • jpg
309420-BB_SS19_FitJacket_1_Photocredit_Lotte_van_Raalte-b3688f-original-1555341837.jpg
  • jpg

Over AKEF

Het AKEF is opgericht door de gemeente Amsterdam. Het fonds investeert in projecten die een positieve bijdrage leveren op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking, energie-efficiency en circulariteit. De investeringen leiden aantoonbaar tot CO2-reductie in de gemeente Amsterdam. Het fonds heeft sinds de start in 2014 50 miljoen euro geïnvesteerd in 23 projecten. Hiervan zijn inmiddels 7 financieringen afgelost of geherfinancierd. Het behaalde rendement is teruggevloeid in het revolverende fonds en is beschikbaar voor nieuwe investeringen om zo meer impact te creëren. De uitvoering van het beleggingsbeleid van het AKEF ligt bij e3. 

Over BYBORRE®

BYBORRE® is a pioneering textile company founded in 2015, and dedicated to transforming the textile industry through responsible creation and transparent sourcing. Merging physical and digital worlds, BYBORRE® pioneers material innovation, transparency and textile customization to make responsible textiles accessible, worldwide.

By questioning industry norms, BYBORRE® invites others to think differently and become part of something bigger—a movement that redefines the future and possibilities of textiles.


(Dutch version)

BYBORRE® is een impact gedreven textielbedrijf opgericht in 2015 en toegewijd aan het transformeren van de textielindustrie door middel van verantwoorde creatie en transparante sourcing. Door fysieke en digitale werelden te combineren en integreren, loopt BYBORRE® voorop op het gebied van materiaalinnovatie, transparantie en textiel customization om verantwoorde textiel wereldwijd toegankelijk te maken.

Door de normen in de industrie uit te dagen, nodigt BYBORRE® anderen uit om anders te denken en deel te worden van iets groters—een beweging die de toekomst en mogelijkheden van textiel opnieuw definieert.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste BYBORRE® nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL