BYBORRE haalt €16,9 miljoen op in serie B-financiering om internationale groei te versnellen

AMSTERDAM, 6 februari – BYBORRE, een textiel innovatiebedrijf, heeft €16,9 miljoen opgehaald in een serie B-ronde geleid door impact investeerders. 

Invest-NL en VP Capital hebben de ronde geleid, samen met bestaande investeerders SHIFT Invest en het Amsterdams Klimaat- en Energiefonds (AKEF). Een groep angel-investeerders vult de ronde aan, waaronder gerenommeerde ondernemers en experts als Charlie MacGregor (The Social Hub), Henk Jan Beltman (Tony Chocolonely), Patrick Munster (Scotch & Soda, Marie-Stella-Maris, Salle Privée), Bram de Zwart & Brian Garret (Hubs), Joris Pol (MediaMonks) and Geert-Jan Smits (Flinders). Het scale-up team van Rabobank verzorgde een langlopende lening en lease faciliteit.  

De investering wordt gebruikt om de internationale groei in belangrijke markten zoals de Verenigde Staten, Scandinavië en Italië te versnellen en de toonaangevende positie van BYBORRE als platform voor duurzaam textiel te versterken. BYBORRE blijft investeren in de ontwikkeling van het platform, de ontwerptool BYBORRE Create™, de ready-to-order bibliotheek BYBORRE Textiles™ en uitbreiding van hun netwerk van partners uit de textielindustrie. 

Borre Akkersdijk: “We dagen het oude model uit door met nieuwe oplossingen te komen voor textielontwerp- en productie. De vraag naar textiel blijft groeien, en daarmee de noodzaak om positieve impact, commerciële haalbaarheid en creatieve vrijheid samen te brengen op een duurzame manier. Daarom blijven wij ons inzetten om de industrie te verbeteren.”

Tijd voor een revolutie in de textielindustrie 

BYBORRE investeert in automatisering, materiaalonderzoek en data analyse om de toeleveringsketen efficiënter, productiever en transparanter te maken. De geavanceerde software heeft het hele design- en productie proces gedigitaliseerd in een “What You See is What You Get” (WYSIWYG) ervaring. BYBORRE geeft op een gebruiksvriendelijke en interactieve manier gedetailleerde inzichten over de verminderde milieu-impact en uitgespaarde uitstoot in alle fasen van de levenscyclus.

Het platform biedt gebruikers de middelen die nodig zijn om positieve veranderingen door te voeren en duurzaamheid in de textielindustrie te vergroten. Sinds de introductie van BYBORRE Create™ en BYBORRE Textiles™ heeft het snel groeiende klantenbestand van bekende en opkomende merken en makers in mode, interieur, automotive, architectuur, product en design gebruik gemaakt van deze diensten en tools. 

“Invest-NL is verheugd over zijn eerste investering in de textielindustrie, één van de meeste vervuilende industrieën ter wereld. De baanbrekende platformtechnologie en services van BYBORRE maken een transparant ecosysteem mogelijk en hebben een enorm potentieel om zowel ontwerp als productie van textiel te transformeren. Door deze koploper de mogelijkheid te bieden om snel op te schalen, geloven wij dat het een belangrijke rol kan spelen in de versnelling van de transitie naar een koolstofneutrale en circulaire economie.” zegt Rinke Zonneveld, CEO Invest-NL.

De verschuiving naar circulair textiel

BYBORRE pleit voor minder en beter en vereist recycleerbaarheid in zowel de in- als output, door de herkomst van alle materialen te screenen en de leverancier verantwoordelijk te houden. Door circulaire principes te volgen door de gehele toeleveringsketen, wordt afval en vervuiling verminderd, sampling en productie minima sterk verlaagd en lokaal geproduceerd om tijd te besparen en de impact van transport te verminderen. 

De ontwerp tool Create™ biedt de mogelijkheid en creatieve vrijheid om een geavanceerde (3D) gebreide stof te ontwerpen zonder de benodigde technische expertise en kennis over materiaal, breitechnieken of ingewikkelde machines. De textiel pakketten die BYBORRE aanbiedt, zijn gemaakt met verantwoorde materialen, waarvan ongeveer 50% uit monomateriaal bestaat, dat betekent dat het textiel uit één enkele grondstof is gemaakt to recycleerbaarheid substantieel te verhogen. Dit geldt ook voor de Textiles™ die opgenomen zijn in de ready-to-order bibliotheek.

Het nieuwe paradigma

De opkomst van nieuwe Europese wet- en regelgeving vraagt om onmiddellijke oplossingen die ervoor zorgen dat textiel langer meegaat, vrij is van chemicaliën en met respect voor het milieu en mensenrechten wordt geproduceerd. De Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) verschuift de verantwoordelijkheid naar de producenten en merken. Daarom levert BYBORRE een textiel paspoort met informatie over de herkomst, materiaalsamenstelling en recycleerbaarheid.

Strategische samenwerkingen met marktleiders zoals The Woolmark Company, Mayer & Cie, Santoni, Avery Dennison, Indorama en opleidingsinstituten zoals Parsons, Fashion Institute of Technology en de Hogeschool van Amsterdam brengen kennis en expertise samen van jarenlange R&D en zorgen voor een open-source omgeving die deelname, samenwerking en open communicatie aanmoedigt.

Guus van Puijenbroek, directeur VP Capital: “Als familiebedrijf met onze roots in de werkkleding industrie, zijn we ervan overtuigd dat we met ons kapitaal en netwerk kunnen bijdragen aan oplossingen voor de sociale en planetaire uitdagingen in de wereld van vandaag. Dat doen we door actief in te zetten op het verduurzamen van onze investeringen en door actief samenwerkingen op te zoeken om de krachten te bundelen met andere impact investeerders zoals Invest-NL. We zijn blij om, samen met BYBORRE, bij te dragen aan duurzame innovaties die in deze sector juist nodig zijn.” 

Neem voor persaanvragen en interviewverzoeken contact op via press@byborre.com 

BYBORRE-2023-CREATE™.jpg
 • jpg
IMG_6275.jpg
 • jpg
PALACE-TEXTILE-PASSPORT-2023.jpg
 • jpg
Porter Yoshida & Co. | Credits: BYBORRE
 • jpg
BYBORRE-2023-TEXTILES™.jpg
 • jpg
Natuzzi Couch with BYBORRE textiles | Credits: Natuzzi
 • jpg
BYBORRE textiles for Browns | Credits: BYBORRE
 • jpg
BYBORRE textiles for MINI Urbanaut | Credits: MINI
 • jpeg
BYBORRE
 • jpg
Arnoud Haverlag (left) and Borre Akkersdijk (right) | Credits: Maeve Stam
 • jpg
BYBORRE Knit Lab | Credits: Tomek Dersu Aaron Whitfield
 • jpeg
BYBORRE textiles for O'Neill | Credits: BYBORRE
 • jpg

Over BYBORRE

BYBORRE brengt technologie en expertise over textiel samen en introduceert daarmee een nieuwe standaard in de industrie. Door materiaal innovatie, jarenlange ervaring en kennis over circulair breien te delen en hun transparante toeleveringsketen open te stellen voor alle klanten, wordt transparantie en positieve verandering mogelijk gemaakt.

Borre Akkersdijk en Arnoud Haverlag richtten BYBORRE in 2015 op met de ultieme missie een hele generatie makers te inspireren en de mogelijkheid te bieden beter en verantwoordelijk textiel te ontwikkelen voor alledaagse producten. Samen met hun internationale team van meer dan 50 specialisten, hebben zij de verantwoordelijkheid op zich genomen om de grenzen van de conventionele industrie te verleggen, en duurzaam textiel toegankelijker te maken via digitalisatie, circulariteit en on-demand productie. 

Het bedrijf haalde eerder € 3,2 miljoen op in a serie A-financieringsronde (2020) om de ontwikkeling van het platform en ontwerptool BYBORRE Create™ te versnellen. Create™ heeft inmiddels meer dan 1000+ gebruikers en 300+ merken van overal ter wereld mogen verwelkomen, waaronder Natuzzi, Herman Miller, Palace Skateboards en Porter Yoshida & Co.

Om het platform verder uit te breiden, werd BYBORRE Textiles™ geïntroduceerd in 2022. Textiles™ is een groeiende bibliotheek van ready-to-order textiel gemaakt met traceerbare materialen en geschikt voor een breed scala van gebruiksdoeleinden, in tegenstelling tot de vervuilende status quo van made-to-stock textiel. De kwaliteit wordt gewaarborgd door de recycleerbaarheid in zowel in en output, de kenmerkende circulaire breitechnieken van BYBORRE en gecureerde voorraad van gecertificeerde garens. 

Over Invest-NL

Invest-NL is de nationale investerings- en ontwikkelingsinstelling van Nederland die zich als impact investeerder focust op ‘financierbaar maken wat niet financierbaar lijkt’. Samen met andere financiers, investeerders en ontwikkelingsspecialisten – privaat en publiek – richt Invest-NL zich primair op grote maatschappelijke vraagstukken zoals de transitie naar een carbonneutrale- en circulaire economie, betaalbare en toegankelijke zorg, en deep tech.

Over VP Capital

Meer dan 150 jaar geleden startte de familie Van Puijenbroek een bedrijf voor werkkleding. Vandaag de dag zet het family office VP Capital zijn vermogen en netwerk in op duurzame vooruitgang voor toekomstige generaties. Ze willen bijdragen aan oplossingen die nodig zijn op zowel planetair- als sociaal/maatschappelijk niveau. Het bedrijf beheert een breed portfolio van participaties in sectoren zoals agrifood, vastgoed, media, textiel, smart industry, energietransitie, water en health. Meer dan een derde van het beheerde vermogen is geïnvesteerd in bedrijven met impact, zoals Aquaporin, Accsys Technologies en impact fondsen die investeren in innovatieve bedrijven als Mosa Meat, Fairphone, Northvolt, Protix, Spin Dye en Pieter Pot. De vijfjarige investeringsstrategie van VP Capital richt zich op het actief verminderen van negatieve impact en het creëren van positieve impact. De organisatie is B Corp gecertificeerd en hun doelstellingen voor CO2-reductie zijn gevalideerd door het Science Based Targets initiative.

Over BYBORRE®

BYBORRE® is a pioneering textile company founded in 2015, and dedicated to transforming the textile industry through responsible creation and transparent sourcing. Merging physical and digital worlds, BYBORRE® pioneers material innovation, transparency and textile customization to make responsible textiles accessible, worldwide.

By questioning industry norms, BYBORRE® invites others to think differently and become part of something bigger—a movement that redefines the future and possibilities of textiles.


(Dutch version)

BYBORRE® is een impact gedreven textielbedrijf opgericht in 2015 en toegewijd aan het transformeren van de textielindustrie door middel van verantwoorde creatie en transparante sourcing. Door fysieke en digitale werelden te combineren en integreren, loopt BYBORRE® voorop op het gebied van materiaalinnovatie, transparantie en textiel customization om verantwoorde textiel wereldwijd toegankelijk te maken.

Door de normen in de industrie uit te dagen, nodigt BYBORRE® anderen uit om anders te denken en deel te worden van iets groters—een beweging die de toekomst en mogelijkheden van textiel opnieuw definieert.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste BYBORRE® nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL